Zo maak je in 3 stappen jouw hoofd leeg met tekenen

Heb jij ook wel eens dat je hoofd gewoon overloopt van alle dingen die je nog moet doen? De boodschappen, die rekening betalen, een pakketje ophalen en eindelijk die muur schilderen. Je hoofd kan soms echt overlopen, en dan kun je totaal het overzicht kwijt zijn. Een ‘visuele braindump’ doen is dan super fijn! 

Lees hier hoe je in 3 stappen jouw hoofd leeg krijgt.

Een ‘visuele braindump’?

Ja! Het betekent eigenlijk gewoon dat je alles wat in je hoofd zit (aan gedachtes, taakjes, ideeën) op papier zet. Met behulp van (simpele) tekeningen. En dat werkt super fijn voor je brein! Want je geeft het, en alles wat er in je hoofd om gaat, echt even de volle aandacht, en dat vindt je brein fijn. Door het op te schrijven en uit te tekenen ‘doe’ je er wat mee, en krijgt je brein het idee dat de gedachte wordt afgehandeld. Hij zal daarna dus minder snel opploppen, want in je hoofd is ie afgevinkt! Lekker toch?

Daarnaast creëer je door je gedachten uit te tekenen ook overzicht, ook dit geeft rust. En kan daarnaast helpen om tot nieuwe inzichten te komen. Klinkt goed toch? Dus laten we lekker aan de slag gaan! Dit zijn de 3 stappen:

1. Teken je hoofd

Voor we je hoofd leeghalen, gaan we hem eerst tekenen. Zo wordt de braindump echt van jou. Teken onderaan je papier in het midden jouw hoofd, met een open bovenkant. Teken dan een grote gedachtenwolk uit dit hoofd. Dit wordt jouw braindump ruimte!

Heb je een specifieke vraag, onderwerp of idee waarover je gaat brainstormen? Geef je dump dan een titel.

Geen zin om alles zelf te tekenen? Download hier een template:

2. Dumpen maar!

Ga er rustig voor zitten, zorg dat je niet gestoord wordt en gooi alles er uit! Denk er niet te veel over na en schrijf en teken alles wat in je op komt! Ga hier net zo lang mee door tot je niets meer weet. Ik schrijf vaak eerst, en teken er daarna symbolen bij. Zo neem je er echt even de tijd voor, en dit geeft je ook ruimte ook te reflecteren en die laatste verborgen gedachten te vinden.

3. Schep orde in de chaos

Lekker bezig! Kom even op adem en bekijk jouw hersenspinsels eens goed. Misschien zijn er wel dingen die bij elkaar horen? Geef ze dan eenzelfde kleurtje, of verbind ze bijvoorbeeld met pijlen. En kijk of je misschien prioriteiten kunt stellen als jouw braindump over to-do’s gaat. Of dat je misschien een planning wilt maken. Wat wil je deze week doen en wat kan wachten tot volgende week of maand?

Als je over een idee aan het brainstormen bent kom je misschien wel op (eerste) stappen die je kunt maken. Schrijf deze dan op.
En als je gewoon je volle hoofd aan het leegmaken bent, met alles wat je bezig houdt en wat je voelt, kijk dan eens hoe je je nu voelt. Voel je je al rustiger? En heb je misschien iets nodig?

Klaar? Leg je braindump weg, en pak hem er eventueel bij als je weer iets te binnen schiet of aan de slag gaat met je taken!


Geef een reactie