Zo houd je tekenen eenvoudig en leuk: 3 tips

Veel mensen hebben geen plezier (meer) in tekenen als ze volwassen zijn. En durven ook niet te tekenen. Herken jij dit ook? In deze blog leg ik uit hoe dat komt, waarom Zakelijk Tekenen anders is, en dat wel leuk en simpel is! En geef ik tot slot 3 tips om de drempel om te tekenen nog verder te verlagen.

Ik denk dat misschien wel 9 van de 10 volwassen niet (meer) tekent. En dat terwijl we vroeger allemaal wel tekenden. Gek he? Tuurlijk de een houdt er meer van dan de ander. Maar Het is wel een erg groot verschil! Hoe dat kan? Dat komt door ons beeld van tekenen en onze verwachtingen er bij. Want een tekening moet wel ‘mooi’ zijn en realistisch. Anders is het echt niet goed genoeg hoor!

Maarja; wie van de gemiddelde Nederlanders kan dat ook echt???? En daarom tekenen je maar niet meer. De verwachtingen liggen te hoog. Zo jammer! Want tekenen kan echt leuk en simpel zijn! Dat is het mooie van Functioneel Tekenen: het gaat daarbij niet om ‘mooi’ maar om begrijpelijk te tekenen. Een hele andere insteek. Het gaat om het verhaal, de inhoud. En om die te laten shinen, móet je het juist simpel houden.

En dat maakt Zakelijk Tekenen zo laagdrempelig! Iedereen kan het, het is snel te leren en direct toe te passen. Ook heb je geen talent nodig. Hoe lekker is dat? 😉

Hieronder nog drie tips om de drempel verder voor je te verlagen, en je plezier in tekenen te vinden 😉.

1. Kijk af

Het is een grote misvatting dat jij het allemaal zelf moet bedenken en uit je hoofd moet kunnen tekenen! Want daar gaat het helemaal niet om. Het gaat er om dat jouw boodschap duidelijk is. Dus wat maakt het uit als je daarvoor iets natekent? Maak het jezelf makkelijk en kijk lekker af! Dat doe ik ook nog regelmatig 😉.

Google bijvoorbeeld het woord wat je wilt tekenen + het woord ‘icon’ of ‘symbol’ en je vindt mega veel inspiratie en voorbeelden hoe je iets moet tekenen. Lekker simpel.

2. Laat onnodige details weg

Zoals ik al zei hebben we vaak het idee dat je bij tekenen heel natuurgetrouw te werk moet gaan en het er zo realistisch mogelijk uit moet zien. Maar als je dit principe gaat toepassen op al je iconen in jouw functionele tekening, dan gaat je verhaal verloren! Dan wordt je boodschap ondergesneeuwd door je tekening en gaat de aandacht daar naartoe in plaats van de inhoud.

Houd daarom je tekening zo simpel en eenvoudig mogelijk en laat onnodige details weg!

3. Gebruik tekst

Veel mensen denken dat als je gaat tekenen, je helemaal geen tekst meer mag gebruiken. Maar tekst geeft juist context aan je tekening! Dus maak hier gebruik van en combineer symbolen met tekst om het hele verhaal te vertellen.
Daarnaast is schrijven ook een handig trucje als je gewoon echt niet weet hoe of wat je bij iets moet tekenen. Schrijf het dan gewoon op. Helemaal prima!

Ik hoop dat deze tips je een beetje helpen om over de drempel te komen. Laat je het me weten? 🙂

PS: wil jij echt ontdekken hoe leuk & simpel tekenen kan zijn?
En hoe krachtig visueel communiceren is?
Doe dan mee met de gratis Zakelijk Teken Challenge!


Geef een reactie