Waarom ook jij kan tekenen!

Veel volwassenen, waaronder ik, denken dat ze niet kunnen tekenen. En doen dit dus ook nooit (meer). Het tegendeel is echter waar: iedereen kan tekenen! Ja, ook jij. In deze blog vertel ik je waarom iedereen kan tekenen.

Iedereen kan tekenen! Als jij bovenstaande tekens kan maken ben ook jij een tekenaar!

Hoe kan het toch dat zo veel mensen denken, of nog vaker vínden, dat ze niet kunnen tekenen? Als kind tekent iedereen toch?! Eigenlijk best gek dat als je ouder wordt, je dit niet meer doet. Ik herinner me nog dat ik als kind urenlang met groot plezier met potloden en stiften in de weer was. Maar hoe ouder ik werd, hoe minder vaak het potlood te voorschijn kwam. Tot ik op een punt kwam dat ik helemaal niet meer tekende.

Maar toen was daar in 2016 de Tiekenvierdaagse van de Betekenaar, waar je in vier dagen de basis van begrijpend tekenen leert. Reuze spannend vond ik het. Onzeker over mijn tekenkunsten en niet tevreden met het resultaat. Maar langzaam hervond ik mijn liefde voor tekenen en won mijn enthousiasme het van mijn zelfkritiek. Nu drie jaar later teken ik weer met overtuiging (nouwja, meestal dan) en met veel plezier!

Hoe overwin ook jij deze ‘angst’ en verander jij je mindset, zodat ook jij weer kunt tekenen?

(Voor)oordelen

Het begint allemaal bij jouw beeld van tekenen. Heb jij net als mij bij het woord ’tekenen’ ook gelijk de associatie met zeer gedetailleerde, levensechte tekeningen en taferelen? Zo ja, dan is het geen wonder dat je denkt dat je niet kunt tekenen! De lat ligt nogal hoog zo hè.

Aan die mindset moeten we iets doen. Volgens het woordenboek betekent ’tekenen’ letterlijk niets anders dan: ‘een techniek waarbij je met lijnen en punten een voorstelling (beeld) maakt, over het algemeen met een puntig gereedschap zoals een potlood’. Dat klinkt al heel anders he? Dat potlood heb je vast nog ergens liggen, en een lijntje tekenen lukt je vast ook nog wel!

De verwachtingen die jij hebt geven je het gevoel dat je het niet kan. Maar als je je perspectief verandert en andere associaties vormt bij tekenen zal dit de drempel verlagen en zul je zien dat ook jij gewoon kunt tekenen!

Daarbij gaat het er bij functioneel tekenen ook niet om levensechte tekeningen te maken. Tekenen is hier een middel en niet het einddoel! Het gaat er om dat jij met eenvoudige symbolen tekst kunt verrijken en een verhaal kunt vertellen. Niet dat je de volgende Rembrandt wordt.

Aan de slag

Dus, is jouw streven om levensechte tekeningen te maken? Ja, dan zul je wellicht nog wel even moeten oefenen. Maar wil je tekenen net als ik functioneel inzetten, dan hoeft echt niks jou te beletten daar nu mee te beginnen!

In deze blog leer ik je hoe je met 8 simpele tekens álles kunt tekenen!
Lees ook
5 simpele tips om direct te beginnen met visueel werken.


2 thoughts on “Waarom ook jij kan tekenen!

  1. Het is idd heel raar, dat je op een gegeven moment denkt dat je ‘levensecht’ moet tekenen, anders kun je niet tekenen! En in de musea zitten we ook met bewondering te kijken naar alles behalve levensechte schilderijen van grote erkende kunstenaars.
    Maar zelf blijf ik ook de drang houden om levensecht te tekenen. Ik houd mezelf steeds voor dat ik geen foto aan het tekenen ben, dan moet ik gaan fotograferen, maar een tekening aan het maken. Dat mag je zien ook en dus ‘mag’ ik tevreden zijn. Maar moeilijk vind ik het wel, om van dat idee af te stappen.

Geef een reactie