Vormen van visueel werken

Je hebt veel verschillende vormen van visueel werken. Alleen of samen. Om vast te leggen of te creëren; je kunt visueel werken op heel veel verschillende manieren toepassen. In deze blog vertel ik over vier veelgebruikte varianten van zakelijk tekenen.

Voor jezelf:

Sketchnotes

Misschien wel de bekendste vorm van zakelijk tekenen. En eentje die je wellicht al (onbewust) toepast. Sketchnotes, ook wel ‘visual notes’ genoemd, is een vorm van aantekeningen maken waarbij je niet alleen (korte) tekst gebruikt, maar ook visuele elementen zoals symbolen, kleuren en (simpele!) tekeningen. Niet alleen veel leuker om te doen, maar ook veel beter te onthouden!

Voor anderen:

Visuele verslaglegging (& Visual Recording)

Je kunt niet alleen voor jezelf visuele aantekeningen maken, maar (juist) ook voor anderen. Met behulp van een visueel verslag leg je de belangrijkste punten van een vergadering of bijeenkomst vast. Een mooi en inspirerend naslagwerk voor je team. De kernwoorden en beelden helpen je om de vergadering nog eens terug te halen of om anderen makkelijk bij te praten.

Doe je de verslaglegging ‘live’? Dan doe je aan ‘Visual Recording’, ook wel ‘Graphic Recording’ genoemd.

Praatplaat

Een tekening kan helpen je verhaal te verduidelijken. Het dwingt je om bij de kern te blijven en de visuele elementen helpen je verhaal te versterken. Een handig en sprekend middel om bijvoorbeeld je visie, strategie of (verander)proces over te brengen en hierover in gesprek te gaan.

Met anderen:

Visueel samenwerken

Als laatste kun je ook samen visueel werken. Aan een project, strategie of bijvoorbeeld een verhaal… Het kan allemaal! Met behulp van visuele werkvormen en visuele templates kun je met je team op een visuele manier samenwerken. Het is beter te volgen (want je ‘ziet’ letterlijk waar jullie het over hebben), wakkert je creativiteit aan en zorgt voor actievere participatie van alle deelnemers. Een win-win dus!

Nieuwsgierig hoe jij aan de slag kunt met een van deze visuele werkvormen?
Binnenkort vertel ik meer over het maken van visuele aantekeningen.

Leer ondertussen vast de basis van al het visueel werken: het visuele alfabet.


Geef een reactie