Visuele bouwstenen: effecten om je tekening te versterken en verfraaien

Symbolen vormen de basis van je visuals, maar er zijn nog meer ‘visuele bouwstenen’ die je in kunt zetten in je zakelijke tekeningen! Effecten zoals schaduw, kleur en poppetjes kunnen je tekening versterken en tegelijk verfraaien.

Er zijn tal van ‘bouwstenen’ die je kunt gebruiken om je Visuals kracht bij te zetten. Hieronder laat ik je kennismaken met de zes meestgebruikte: kaders, pijlen, schaduw, kleur, opsommingstekens en poppetjes.

Visuele Effect/ Visuele Bouwstenen om je tekening te versterken
Alle elementen op een rij!

Kaders

Kaders helpen je tekening ‘af te ronden’ en items te groeperen. Ze geven je tekening houvast. Horen een aantal onderdelen bij elkaar? Zet er een kader om heen en ons brein snapt: dit hoort bij elkaar. Daarom vind ik het ook altijd mooi ook een kader om de hele tekening te maken. Hij is dan echt ‘af’. Daarnaast kun je met kaders ook ordening aanbrengen in je tekening. Kader belangrijke begrippen en geef ze zo meer aandacht.

Een tip: schrijf altijd eerst de tekst, en maak daarom omheen het kader: zo past het altijd!

Pijlen (verbinders)

Geven aan hoe het proces of je verhaal loopt en geven de ‘lezer’ aanwijzingen hoe ze je tekening moeten lezen. Zit er een volgorde in je visuele verhaal? Gebruik dan pijlen om de leesroute aan te geven!

Schaduw

Mijn favoriet! Schaduw geeft je tekening diepte en laat symbolen van je papier ‘springen’. Kies een ‘zon-richting’ om de schaduwkant te bepalen en houdt deze richting vast in je hele tekening. Daarnaast kun je ook spelen met schaduw: het kan items ‘aarden’ of juist laten zweven afhankelijk van waar je de schaduw plaatst.

Kleur

Kleur is een tweede manier om onderdelen visueel te verbinden. Gebruik bijvoorbeeld één accent kleur voor alles rond een bepaald thema of gebruik één kleur voor alle kopjes of pijlen. Dit zorgt voor rust en overzicht. Daarnaast helpt kleur je tekening levendig en aansprekend te maken. Maar pas op! Als je te veel verschillende kleuren gebruikt kan je visual druk overkomen. De vuistregel is dan ook om niet meer dan drie kleuren te gebruiken in je tekening en kleur ‘functioneel’ in te zetten.

Kleuren kiezen? Maak gebruik van het kleurenwiel en kies ‘buurtjes’ of juist tegenovergestelde kleuren.

Opsommingstekens

Ordenen je tekst en dwingen je to the point te blijven. Je kunt het simpel houden en bolletjes tekenen, maar je kunt hier ook mee spelen door (mini) icoontjes te gebruiken die passen in het thema van jouw verhaal of de inhoud die ze weergeven.

Poppetjes

Spreken mensen aan; teken om wie het gaat! Ook hierbij: deze poppetjes hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn! Zelfs zonder gezicht zijn ze al ‘menselijk’ en snapt iedereen waar het om gaat. Speel met verschillende figuurtjes als lichamen en met kleine accenten als ogen of accessoires, zoals een petje of haar.


Geef een reactie