Visuele bouwsteen: schaduw

Een beetje schaduw kan je tekening net dat beetje extra geven. De kleine accentjes die je er mee legt brengen je tekening echt tot leven! Schaduw is dan ook een van mijn favoriete teken ’tools’. Daarom in deze blog tips over het toepassen van schaduw.

Finishing touch

Je voegt schaduw toe als je tekening verder helemaal af is. Je hebt je iconen, tekst en kleur al toegevoegd.

Kies je zonrichting ☀️

Voor het aanbrengen van je schaduw kies je een zonrichting. Het is handig om altijd dezelfde ‘zonnestand’ te gebruiken voor je tekeningen. Zo krijg je een vast stramien voor je schaduw.

Als je je zonnestand hebt gekozen weet je welke kant van je object in de zon staat, en welk deel in de schaduw valt. Mijn zon staat altijd linksboven in de tekening en mijn schaduw valt dan ook altijd rechtsonder.

Klinkt het nog een beetje vaag? Hieronder zie je wat ik bedoel 😉.

Manieren om schaduw aan de brengen

Als je eenmaal weet op welke plek je schaduw aan wilt brengen zijn er verschillende manieren om dat te doen. Aan de binnenkant of buitenkant, een klein ‘glansje’ of een dikke schaduw.

Je kunt schaduw ook gebruiken om een object op de grond te plaatsen of juist in de lucht te laten zweven, afhankelijk van waar je de grond tekent:

Kleur

Mijn favoriete schaduw-kleur is lichtgrijs. Maar als je verder weinig kleur gebruikt kun je ook andere lichte kleuren als schaduw gebruiken. Schaduw wordt dan meer een accent. Gebruik bijvoorbeeld een zachte pastel roze of lichtblauw.

Ben je op zoek naar een mooie grijs?

Niet alle normale stiften sets hebben een (mooie) grijze stift. Ik koop ze dan ook los, om naast mijn andere stiften te gebruiken. Ik heb er inmiddels aardig wat getest en dit zijn mijn favorieten 🥳:

 • Ikea stiften set
  De set van Ikea heeft wel een mooie grijze stift in de set! Dit is sowieso een fijne set stiften om mee te beginnen.
 • Stabilo viltstift 68 – licht grijs
  Een fijne stift om mee te tekenen, met een mooie medium dikte en mooie grijstint.
 • Tombow Dual Brush Pen – Cool Grey 1
  Een hele fijne stift. Met de twee uiteinden kun je kiezen tussen een dunne strakke lijn en een dikkere ‘speelse’ lijn. De Tombows zijn mijn favoriete stiften ! Ze liggen lekker in de hand doordat ze wat dikker zijn en de brush kleurt heel fijn. Hij is wat zachter daardoor kun je afhankelijk van de druk die je uitoefent dikkere of dunnere lijnen maken. Het enige nadeel: de prijs. Wil je jezelf trakteren of zoek je nog een leuk verjaardagscadeautje? Dan zijn deze stiften een aanrader ;).
 • Neuland No. 1 – 102
  Op de flip-over gebruik ik steevast Neuland stiften. Deze drukken niet door, vlekken niet en liggen lekker in de hand. Mijn favoriete grijs hier is de nummer 102.

Hieronder zie je een vergelijk:


2 thoughts on “Visuele bouwsteen: schaduw

Geef een reactie