Poppetjes tekenen

Naast symbolen zijn poppetjes een belangrijke visuele bouwsteen voor je tekeningen. Door poppetjes toe te voegen kunnen mensen zich verplaatsen in je verhaal en zichzelf er mee identificeren. Daarom in deze blog een special over poppetjes tekenen!

Poppetjes tekenen: de basis

Veel mensen vinden mensen tekenen één van de lastigste dingen om te doen. Juiste verhoudingen en proporties, gezichtsuitdrukkingen en overal hoekjes en dieptes: we zitten best ingewikkeld in elkaar! Daarom drie hoeraatje voor zakelijk tekenen: hier mag je dit namelijk allemaal los laten! Net als bij alles in zakelijk tekenen draait ook de ‘mens’ in de tekening om de functie. Zo eenvoudig mogelijk houden is het devies dus.

Makkelijker voor jezelf, én beter voor je publiek: mensen kunnen zich veel makkelijker identificeren met een basic en ‘leeg’ poppetje, dan een gedetailleerde versie. Grote kans dat die tweede te veel kenmerken vertoont die niet met jou overeenkomen om over ‘jou’ te kunnen gaan! Simpel houden dus.

Zakelijk Tekenen - poppetjes maken

Zoals je hierboven ziet ‘zien’/herkennen wij mensen al een poppetje in een cirkeltje met een boogje eronder. Dat kan iedereen toch! :).

Maar een poppetje kan ook andere vormen hebben. Zoals een vierkant, ster of rondje als lijf. Oefen en speel hiermee om jouw favoriete vorm te vinden en je eigen karakter te ontwikkelen.

Zakelijk Tekenen - Basisvormen poppetjes

Het ideale poppetje moet snel te tekenen zijn, is simpel én flexibel. Het is handig als vanuit je basispoppetje verschillende varianten kunt maken.

Poppetjes: gezicht en uitdrukkingen

Zoals je hierboven ziet hoeft een poppetje niet eens altijd een gezichtsuitdrukking te hebben. Ik voeg alleen ogen, en eventueel een mond of meer toe, als dit iets toevoegt aan de tekening en het verhaal.

Hoe tof: je hersenen hebben maar drie stipjes nodig om ergens een gezicht in te herkennen. Afhankelijk van de positie van de stipjes kun je verschillende uitdrukkingen creëren.

Een super goede manier om gezichtsuitdrukkingen te oefenen is door die van emoticons na te tekenen. Probeer het maar eens! En let ook hier weer op dat je het simpel houdt.

Zakelijk Tekenen - Gezichtsuitdrukkingen poppetjes

Karakters

Je kunt veel vertellen over je (hoofd)persoon door kleine accessoires of accenten toe te voegen. Zoals haar, een kledingstuk of een gebruiksvoorwerp.

Met een grijs knotje heb je ineens een oma, met een cape een superheld en met een petje een jongere. Let ook hier weer op dat je het functioneel houdt. Te veel priegeltjes gaan afleiden van wat je wilt vertellen.

Kun jij onderstaande karakters herkennen?

Houding en beweging

Heb je misschien iets gemist in bovenstaande poppetjes? Net als gezichten zijn ook armen of benen lang niet altijd nodig. Vaak teken ik ze dan ook niet. Maar soms voegen ze iets toe. Als je bijvoorbeeld een actie of emotie wilt laten zien.

Met de houding van je poppetje kun je veel meer vertellen dan je denkt! Staat een poppetje rechtop: dan is ie waarschijnlijk trots. Maar buigt hij voorover dan kan hij verlegen of bijvoorbeeld verdrietig zijn.

Voor acties en beweging komen de ledematen in beeld. Let er bij de armen op dat ze vanaf de schouder lopen en niet lager; dat oogt onnatuurlijk. Onze armen komen ook niet uit onze oksels of zij.

Zakelijk Tekenen - Poppetjes houding & beweging

Zoals je ziet zijn mijn poppetjes een beetje ovaal van vorm. Hoe teken jij jouw poppetjes en wat is jouw favoriete vorm? Ik ben benieuwd!

Meer tips & tricks over poppetjes tekenen?

Volg de online cursus en leer nog veel meer over hoe jij jouw eigen poppetjes tekent en jouw verhaal vertelt met tekeningen.


6 thoughts on “Poppetjes tekenen

Geef een reactie