Visuele bouwsteen: lettertypes/ letters

Gebruik jij ook altijd hetzelfde lettertype als je tekent? Ik gebruik er eigenlijk altijd maar twee. Hoogste tijd voor wat variatie dus! In deze blog behandel ik daarom verschillende lettertypes die je voor je visuals kunt gebruiken.

Basis variaties letters

Om te variëren met je letters kun je gebruikmaken van een paar basis variaties. Maak je je letters dik of dun? Smal of breed? Gekleurd of zwart? Als je hier mee speelt in kun je al aardig variëren!

Next level lettertypes

Sommige woorden verdienen echter meer aandacht. Daarom hieronder voorbeelden van ‘éxtra’ lettertypes.

Wat tips voor het tekenen van deze lettertypes:

  • Outline + wow: een outline tekenen is best lastig. Daarom teken ik altijd eerst de binnenkant: de letters in kleur. Daar teken ik dan de zwarte outline omheen. Hetzelfde geldt voor het ‘wow’ lettertype. Eventueel kun je hier nog een schaduw aan toevoegen als je dat wilt.
  • Dikke letters: hetzelfde doe ik bij dikke letters. Schrijf de woorden eerst gewoon en maak ze daarna ‘dik’ door er strepen naast te zetten. Dit kan aan één kant, als accent, of op alle onderdelen van de letters.
  • Schaduw: het is even oefenen, maar de truc bij schaduw is om dezelfde letter te schrijven en deze iets rechts-onder te plaatsen ten opzichte van je ‘hoofd’ letter. Je begint dus iets naar rechts en iets naar onderen van de letter die je schaduw wilt geven. Teken dan gewoon dezelfde letter, in hetzelfde formaat.

Hogere letterkunde

  • Rangorde: ook met letters kun je weer spelen met hiërarchie en een rangorde aangeven. Je allergrootste woorden ziet de lezer als eerst. ‘Medium’ woorden volgen daarna en kleine letters pas het laatst. Let hier dus op in je tekeningen en zorg dat belangrijke termen groter zijn. Deze kun je ook meer versieren. Gewone (lees-)tekst houdt je simpel qua stijl.
  • Wordt je al moe van me als ik zeg dat ook bij letters oefenen belangrijk is? Oefen het alfabet van een ‘lettertype’ diverse keren zodat hij in je hand komt.
  • Snel schrijven? Dat komt vanzelf wanneer je de stijl vaker oefent! Ook schrijf je sneller met dunnere stiften én met eenvoudigere lettertypes. Houdt je notulen bij, houdt het dan ook bij simpele letters.
  • De tafel is niet de flip-over. Schrijf je ook wel eens op flip-overs? Oefen dit dan ook! Staand en groot schrijven is heel wat anders dan aan tafel stiften op een A4tje.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om nieuwe lettertypes toe te voegen aan je visuele toolkit!


One thought on “Visuele bouwsteen: lettertypes/ letters

Geef een reactie