Visuele bouwsteen: kleur 🌈

Kleur: de leukste, maar ook lastigste visuele bouwsteen vind ik. Van het juiste palet kiezen tot kleur goed functioneel toepassen: het is een hele kunst! Daarom in deze blog meer over het gebruik van kleur in je visuals.

De basisbeginselen van kleur

Er zijn een aantal basisregels waar je je aan kunt houden als je kleur toepast in een zakelijke tekening:

Visuele Bouwsteen Kleur - Zakelijk Tekenen/ Sketchnotes > kleurgebruik in zakelijke tekeningen
  • Gebruik maximaal 3 kleuren: ga voor één hoofdkleur plus één of twee ondersteunde kleuren (naast grijs als schaduw). Zo houdt je je tekening rustig en overzichtelijk.
  • Zet kleur functioneel in: geef je kleuren een ‘functie’ om zo orde in je tekening aan te brengen. Geef bijvoorbeeld alle tekst dezelfde kleur, of juist alles van één onderwerp. Dit maakt je tekening overzichtelijker.
  • Wees spaarzaam: natuurlijk hangt dit ook deels af van je stijl, maar ik merk dat te veel kleur afleidt van de inhoud van je tekening en het geheel er onrustig van wordt. Gebruik kleur dus als accent en kleur niet alles helemaal in.

Kleuren kiezen

Hoe kies je de kleuren voor je tekening uit? Soms is dat makkelijk: als je tekent in de huisstijl van een organisatie kun je daar inspiratie uit halen. Maar wat doe je als je de vrije hand hebt?

Dan is het handig gebruik te maken van het kleurenwiel zoals je die hiernaast ziet. Misschien heb je al een kleur in gedachten en zoek je daar passende kleuren bij. Dan kun je het kleurenwiel gebruiken. Dit kan op drie manieren:

  • Tegenovergestelde kleuren: kies kleuren die tegenover elkaar liggen in het wiel. Dit zorgt voor een hoog contrast in je tekening en brengt ‘activiteit’ of energie over. Je tekening gaat sprankelen!
  • Contrasterende kleuren: in het verlengde daarvan kun je ook drie contrasterende kleuren kiezen. Ook dit zorgt voor een ‘bruisend’ palet.
  • ‘Familie’ kleuren: kies twee of meer kleuren die naast elkaar liggen. Dit kunnen ook tinten zijn. Bijvoorbeeld een lichtblauw en een donkerblauw. Dit zorgt voor een rustig palet en brengt harmonie over.

Inspiratie nodig? Canva heeft hier een hele toffe tool voor!

Weet je helemaal niet welke kleuren je wilt gebruiken? Of wil je gewoon wat inspiratie? Dan kun je ook kleur paletten gaan googelen om toffe combinaties te vinden. Type gewoon ‘color palette’ in in Google of Pinterest en laat je verrassen. Of ga naar deze pagina van Canva.

(in)Kleuren

Yay! Je hebt je kleuren gekozen. En dan nu toepassen! Je kunt kleur op veel verschillende manier inzetten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Houd je van volledig ingekleurde iconen, of een eenvoudig kleuraccentje? Hieronder vind je verschillende manieren om objecten in te kleuren.

visuele-bouwsteen-kleur-zakelijk-tekenen-sketchnotes- manieren van inkleuren

Om structuur in je tekening aan te brengen kun je daarnaast met kleur ook ‘hiërarchie’ aangeven. Gebruik donkere kleuren voor belangrijkere items zoals (hoofd)tekst. Ze vallen dan meer op en worden eerder gezien dan de dingen die van secundair belang zijn, zoals subtekst of accenten als schaduw en kaders.

Als je twee kleuren gebruikt kun je bijvoorbeeld zwart of donkerblauw gebruiken voor je tekst en grijs voor je iconen. Ga je voor drie kleuren neem dan voorbeeld blauw voor je tekst, zwart voor je iconen en grijs voor accenten.

Maar het belangrijkste: ga lekker experimenteren! Er zijn geen vaste regels. Dus ga vooral op je eigen gevoel af en experimenteer om uit te vinden wat werkt en wat jíj mooi vindt!

Ik ben benieuwd: wat zijn jouw favoriete kleuren(combi’s)? Laat het weten in de comments! 🙂


One thought on “Visuele bouwsteen: kleur 🌈

Geef een reactie