Visuele bouwsteen: kaders & banners

Kaders en banners geven je tekening houvast en helpen je ordening aan te brengen. Door ergens een kader omheen te tekenen zeg je: ‘Hé, let op dit is belangrijk!’. Belangrijke begrippen of iconen krijgen zo meer aandacht. Hieronder tips voor het gebruiken van frames én een stap voor stap uitleg hoe je banners tekent.

De functie van kaders

Je kunt kaders voor verschillende doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld om aan te geven dat bepaalde items een hogere ‘status’ hebben. Door je titel in een banner te zetten zeg je bijvoorbeeld: ‘Kijk hier eerst even voor je verder gaat!’.

Met een banner geef je aan: deze tekst is belangrijker dan de rest!

Kaders zijn voor je brein heel fijn: ze kunnen je direct laten zien dat iets een ‘clubje’ is. Ze geven je tekening meer structuur en overzicht. Zet bijvoorbeeld een kader om tekst en iconen van een bepaald thema en de kijker snapt: dit hoort bij elkaar.

Door een kader om iconen heen te zetten zeg je: ‘Zij horen bij elkaar!’.

Van simpel tot complex

Je kunt kaders net zo simpel of complex maken als je wilt. Van een eenvoudige rechthoek tot een icoon of gebruiksvoorwerp. Hieronder voorbeelden van verschillende, eenvoudige kaders die je kunt gebruiken.

Voorbeelden van eenvoudige kaders voor je tekening.

Bovenstaande kaders gebruik ik vaak in de tekening zelf. Heeft mijn visual een speciaal thema, dan gebruik ik soms een voorwerp of uitgebreider kader dat met dit thema te maken heeft. Hieronder wat voorbeelden om je te inspireren. Bedenk ook vooral je eigen toepasselijke frame, en wees hierbij lekker creatief!

Let wel op. Heb je een omlijsting met veel details, houdt dan de kaders binnen je tekening simpel. Zo blijft je visual overzichtelijk en wordt hij niet te druk.

Kaders en banners met een thema er in verwerkt.

Hoe teken je banners

Natuurlijk kan ik de banners niet overslaan in deze blog! Veel mensen vinden ze lastig te tekenen. De truc is een vaste volgorde aan te houden. Én veel te oefenen! Hieronder een stap voor stap instructie voor drie verschillende banners:

Laatste tips

Nog wat laatste tips:

  • Tekst eerst: schrijf altijd éérst je tekst, en teken pas dan het kader er omheen. Zo weet je zeker dat het past!
  • Maak je tekening af met een kader: door een kader of rand om je tekening te maken, maak je hem ‘af’. Klinkt gek, maar het werkt echt zo. Probeer het maar eens!
  • Breng ook in je kaders ‘ordening’ aan: belangrijke kaders mogen meer aandacht krijgen. Hier kun je dus ook meer detail toevoegen, zodat je oog er sneller door wordt getrokken. Minder belangrijke kaders houdt je eenvoudiger. Zo creëer je een ‘rangorde’.
  • Speel: zoals altijd zeg ik: ga oefenen en kijk wat werkt! Past een gekleurd kader, of juist een zwarte? Simpel of meer complex? Kijk wat bij je tekening past.

Hier boven geef ik voorbeelden van een aantal kaders. Ik ben benieuwd: welk kader gebruik jij het meest en is jouw favoriet?


One thought on “Visuele bouwsteen: kaders & banners

Geef een reactie