Visueel werken toegepast: je (werk)ideeën ordenen en prioriteren met een visuele template

In deze blog voorbeeld van werken met visuele templates in de dagelijkse praktijk! 😃 Want visueel werken kan een grote toevoeging zijn in je (werkende) leven. Visuele templates kunnen je overzicht geven, inzicht en rust. Bijvoorbeeld bij het ordenen van je ideeën en to do’s.

Zo heb ik altijd duizend-en-één ideeën rondzwerven in mijn hoofd. Voor mijn blog, werk, voor het huis en daarnaast totaal random (creatieve) ideeën haha. Te veel om allemaal te overzien en uit te voeren. Het maakt me dan ook behoorlijk onrustig. Misschien herken je het wel. Hoogste tijd dus om daar wat mee te doen!

Daarom heb ik op een grote flap een eigen versie gemaakt van de ‘actie prioriteiten matrix’ (APM). Zo kan ik zichtbaar al mijn ideeën ordenen, filteren en prioriteren. En wat geeft dat een rust! Ik heb daarbij de focus gelegd op ideeën voor mijn werk, maar je kan de template natuurlijk gebruiken voor elk ander onderwerp!

Zo ziet hij er uit:

Een stuk leuker en fijner als een gewoon lijstje toch? 🙂

De onderdelen van mijn prioriteiten matrix

De matrix bestaat uit vier kwadranten, waarbij je de impact of het effect van een actie vergelijkt met de inzet die het vraagt. Ik heb dit vertaald naar een boom waar vruchten aan groeien die ‘geplukt’ kunnen worden, en heb daarnaast nog ‘wortels’ toegevoegd aan mijn boom. Deze wortels, mijn kernwaarden, vormen de basis van mijn bedrijf en helpen me met het filteren van ideeën. Passen ze niet bij mijn ‘roots’? Dan hoeft het idee ook niet aan de boom te komen!

De vier opties:

  • Het ‘laaghangende fruit’: acties die veel impact hebben en relatief weinig inzet vragen. Dit zijn dingen die je nu kan oppakken!
  • De ‘grote projecten’: hebben veel impact, maar ook meer inspanning voor nodig. Ze vragen meer tijd en planning en hebben structurele aandacht nodig. Dit zijn dingen om (in deelstukken) in te plannen. Door ze zichtbaar te maken op de template vergeet je ze niet. Want misschien wel herkenbaar voor jou: ik heb vaak de neiging lekker aan de slag te gaan en te blijven handing in de ‘laaghangend fruit’ ideeën. Want lekker snel klaar en dus snel resultaat! Maar zo kom je dus nooit toe aan je ‘big ideas’. De template helpt mij echt deze niet te vergeten en hier tijd voor in te plannen.
  • De ‘opvullers’: kosten niet al te veel moeite, maar hebben ook geen hele grote impact. Dit zijn de klusjes die later kunnen of die je kan doen als je tijd over hebt.
  • Het ‘rottend fruit’: heeft weinig tot geen impact, maar vraagt wel veel inzet. Deze laat je dus lekker liggen (rotten :P). Het voordeel van het fysiek opplakken van met name deze ideeën is dat je ze zo kan verbannen uit je hoofd. Want je hebt ze ‘gehoord’ (lees: fysiek opgeschreven), en vervolgens beoordeeld: een signaal aan je hoofd dat ze zijn behandeld en uit je systeem kunnen. Heerlijk!

Gratis download van de template

Wil jij ook je ideeën ordenen en focus creëren? Download dan hieronder de gratis template.
Klik op de afbeelding om hem te vergroten en op te slaan.


Geef een reactie