#thuistekenen: elke dag een tekentip of oefening!

Zit jij ook thuis en verveel je je? Of wil je gewoon leuke tekenoefeningen doen om je skills te vergroten? Ik post tot 6 april elke dag een leuke tip of oefening! Vandaag oefening nummer één: kriebelbeestjes!

Op deze pagina komt er elke dag een toffe tekentip of oefening bij. Volg mijn Instagram of bekijk deze pagina om ze allemaal te volgen.

21. Party! 🥳🎉

De allerlaatste #thuistekenen tip: ‘party!’. Teken alle dingen waar je blij van wordt!

20. Wordplay 🃏

Versier letters zodat ze een object voorstellen of een bijbehorend woord uitbeelden!

19. Wordraw

Even geen inspiratie? Ga naar www.wordrawapp.com en krijg random woorden om te tekenen!

18. Emoji’s 😘

We gaan vandaag nog verder op de poppetjes tour! Teken je favoriete emoji’s na om gezichtsuitdrukkingen te oefenen!

17. Portretten 👱🏻‍♀️

Teken (eenvoudige) portretten. Van vrienden, familie of bekende (tv) personages! Houdt het simpel en zoek naar kleine opvallende kenmerken en teken die na. Zoals het haar, accessoires of een uitdrukking.

Wil je nog wat tips over het tekenen van poppetjes? Kijk dan hier.

16. ‘DIY’ Teken Idee Generator

Soms weet je even niet zo goed wat je moet tekenen. Maak hiervoor gewoon je eigen ideeën generator!

Maak hier 45 kleine (rechthoekige) kaartjes (ja, het is even werk!). Verdeel ze over drie stapels. Schrijf op de eerste stapel op elk kaartje een bijvoeglijke naamwoord, op de tweede allemaal werkwoorden en op de derde stapel allemaal zelfstandige naamwoorden.

Shuffle elke stapel (de stapels niet mixen!) en leg ze met de tekst naar beneden neer. Pak nu het bovenste kaartje van elke stapel en: tekenen maar!

Vind je dit (nog) een te grote uitdaging kun je er ook voor kiezen om de zelfstandige naamwoorden alleen te mixen met de bijvoeglijk naamwoorden of de werkwoorden.

15. Zonder te kijken! 👀

Vandaag een uitdagende oefening: teken een object zonder naar je papier te kijken! Best spannend misschien, maar heel goed om (creatief) los te komen! Kies een relatief eenvoudig object om na te tekenen, maar maak het ook weer niet té makkelijk. Een bal of zonnetje tekenen is natuurlijk wel iets te simpel 😉. Teken bijvoorbeeld een mok, plant, potlood, boek of stuk fruit na en oefen dit een paar keer! Je zult zien het wordt makkelijker.

14. 9×9 raster

Een leuke oefening voor komende week: breng je week in beeld door elke dag te tekenen rond een bepaald thema. Bijvoorbeeld: wat heb je gegeten, wat maakte je blij vandaag, of wat heb je gedaan?

Teken hiervoor op een vel papier 3 horizontale en 3 verticale lijnen. Zo krijg je negen vakken. Eén voor elke dag en twee bonus vakjes. Have fun!

13. REPEAT! 🔄

Een leuke oefening om uit je comfortzone te komen en je creativiteit aan te wakkeren. Kies een eenvoudig object, bijvoorbeeld een boom, bloem of boek, en teken hier (ten minste) 10 varianten van!

12. Puppet Mix!

Creëer je eigen ‘puppets’ door onderstaande onderdelen te mixen en matchen. Of laat je fantasie lekker de vrije loop en creëer je eigen puppet!

11. Letter Love❤️

Werk aan je lettering skills en oefen met nieuwe lettertypes! In deze blog vind je hiervoor inspiratie.

Tip: oefen het hele ABC van het lettertype én doe dit een paar keer zodat je ‘m goed onder de knie krijgt!

10. Quickdraw.com

Werk aan je tekensnelheid én help met ‘machine learning’ onderzoek door tekeningen toe te voegen aan ’s werelds grootste doodle data set! Ga naar www.quickdraw.withgoogle.com en zet je schrap!

(Let op: wel in het engels)

9. ABC’tje

Werk aan de symbolenbibliotheek (of maak gewoon lekker tekenmeters!) en maak je eigen ABC! Bedenk voor elke letter van het alfabet een woord en teken daar vervolgens een icoon bij.

Geen inspiratie? Verbeeld dan onderstaande woorden!

8. Één lijn

Teken (simpele) figuurtjes met maar één lijn! Begin met tekenen en laat het papier niet meer los tot je klaar bent. Het vraagt wat oefening, maar super leuk om te doen! (en kijk hierbij ook gewoon lekker af van bestaande werkjes!)

7. Verbeelding

Kies een vorm (b.v. een cirkel, vierkant of driehoek) en teken deze 6 keer (of meer als je lekker gaat!). Laat er nu je verbeelding op los! Wat kun je er allemaal van maken? 

6. Snake

Een lekkere ‘loskom’ oefening. Teken allemaal stipjes op een vel papier (net als een sterrenhemel!). Verbind nu alle stipjes met één lijn en maak zo je eigen ‘slang’!

5. De Metafoor

Bedenk een beeld bij onderstaande volgende metaforen (of natuurlijk bij je eigen beeldspraak!).

4. Structure it!

Een leuke oefening om je creativiteit te bevorderen en inspiratie op te doen voor nieuwe (kleur)texturen in je tekening. Teken allemaal cirkels op een vel en bedenk vervolgens voor elk rondje een andere structuur.

3. Ik zie, ik zie …

Een leuke manier om je symbolenbibliotheek uit te breiden en nieuwe iconen te oefenen. Kijk de kamer rond. Wat zie je? Teken 10 objecten na die in je omgeving zijn. Van groot tot klein en van eenvoudig tot iets moeilijker, maar houdt het simpel!

2. Drawastickman.com

Leuk voor tussendoor of als je je verveelt: drawastickman.com. Teken een stokpoppetje en kijk wat er gebeurt!

1. Kriebelbeestjes

Een leuke oefening om los te komen: teken een aantal ‘kriebels’ en maak er beestjes van!


5 thoughts on “#thuistekenen: elke dag een tekentip of oefening!

Geef een reactie