Starten met visueel notuleren (Sketchnotes)

Visueel notuleren is een goede manier om te beginnen met visueel werken. In deze vorm, ook wel Sketchnotes of ‘visual notes’ genoemd, maak je aantekeningen waarbij je niet alleen (korte) tekst gebruikt, maar ook visuele elementen. Denk aan symbolen, kleuren en (simpele!) tekeningen. Niet alleen veel leuker om te doen, maar ook veel beter te onthouden!

Hieronder vertel ik je hoe jij kunt beginnen met het maken van visuele notulen.

Wanneer maak je Visuele notulen (Sketchnotes)?

Sketchnoting kan eigenlijk altijd! Tijdens vergaderingen, presentaties of conferenties: in eigenlijk alle situaties waarin je aantekeningen maakt kun je visual notes inzetten.

Visual notes zijn vooral bedoeld voor jezelf. Natuurlijk kun je de aantekeningen delen met anderen, maar het idee is dat je voor jezelf leuke én goed te onthouden aantekeningen maakt. Maak je tijdens een bijeenkomst (live) aantekeningen voor anderen? Dan heet dit ‘Visual Recording’.

Waarom visueel notuleren?

Persoonlijk vind ik notulen met tekeningen gewoon veel leuker! Het ziet er vrolijk uit en het is ook veel leuker om op deze manier aantekeningen te maken. Zeg nou zelf: word jij heel blij van al die notitieblokken die je volschrijft met hele lappen tekst?

Maar Sketchnotes bieden meer dan alleen een funfactor: door te tekenen onthoud je aantekeningen veel beter, kun je je gedachten beter structureren én kun je hetgeen besproken ook veel beter navertellen en delen.

Meer lezen over waarom tekenen werkt? Lees De fun en functie van visueel werken.

Visual notes in het ‘aantekeningen spectrum’

Je hebt verschillende niveaus van notuleren: van letterlijk alles opschrijven tot één grote tekening die het hele verhaal vertelt. Visual notes zitten vaak ergens in het midden van dit ‘aantekeningen spectrum’. Je hebt vaak meerdere informatie onderdelen/ thema’s om te verwerken, dus één grote tekening wordt het vaak niet. Wel ga je informatie samenvatten en clusteren en gebruik je hierbij Visuals om kernwoorden kracht bij te zetten.

Voorbeelden

Ik denk dat je inmiddels wel nieuwsgierig wordt hoe die aantekeningen er dan uitzien? Hieronder een paar voorbeelden van mijn hand. Zoals je ziet verschillend in stijl en kleurgebruik; varieer en speel hier lekker mee! Soms ben ik lui en gebruik ik gewoon een paar icoontjes naast de tekst, en soms ga ik helemaal los en wordt het meer een tekening.

Aan de slag

Krijg je er al zin in? 🙂 Laten we dan aan de slag gaan!
Ben je nieuw in de wereld van visueel werken? Begin dan hier.

De uitdaging, maar ook fun, bij visueel notuleren zit hem in het feit dat je niet weet wat er gaat komen. Om toch richting aan je tekening te geven zijn er een aantal basisstructuren die je kunt gebruiken als framewerk voor je visuele aantekeningen:

 • Pad structuur: je aantekeningen volgen een pad. Je begint linksboven in de hoek, werkt naar rechts en gaat vervolgens naar onderen. Zo ga je kriskras over de pagina. Deze structuur gebruikt ik zelf het vaakst. Eigenlijk in elke situatie wel toepassen en als je linksboven begint kun je ook altijd nog wijzigen van variant mocht dit nodig zijn!
 • Van boven naar beneden: met name handig met een notitieboekje en je dus twee pagina’s hebt.
 • Popcorn structuur: hierbij maak je eenvoudigweg clusters van onderwerpen op de pagina zonder deze te linken.
 • Mindmap: één centraal thema, vanwaar uit je verschillende subonderwerpen uitwerkt in verschillende tekenrichtingen.

Tips

Nog wat tips om te beginnen:

 • Tekst gebruiken mag! Je zou het bijna vergeten, maar juíst de combinatie van visuals met tekst maakt visueel notuleren zo krachtig.
 • Gebruik 1 basiskleur. Dit houdt het overzichtelijk en snel. Later kun je als je dit leuk vindt eventueel nog een tweede accentkleur, of grijze schaduw, toevoegen om je notulen nog wat te verfraaien.
 • Keep it going! De presentator/ vergadering gaat gewoon verder als jij tekent dus doe dit zelf ook!
 • Focus op de kern. Probeer niet elk detail vast te leggen of op te schrijven maar richt je op de kern. Als je pagina dan niet helemaal vol raakt: helemaal prima!
 • Practice makes perfect! Ook hier: oefening baart kunst. Dus begin gewoon en oefen, oefen, oefen! Je zult zien dat je steeds vaardiger en sneller wordt. Echt!
 • Oefen overal. Oefen tijdens vergaderingen, met je to-do lijstje of bijvoorbeeld met TED-talks filmpjes. Zo wordt je steeds sneller en beter in het scheiden van hoofd- en bijzaken.
 • Sla ‘m op! Maak een foto van je tekening, met je mobiel of bijvoorbeeld Camscanner, en sla hem op voor later gebruik of om te delen.

Heb je visuele notulen gemaakt? Ik ben heel benieuwd en vind het leuk om jullie werk te zien!

Nog wat inspiratie nodig? Lees ook 5 simpele tips om te starten met visueel werken.


2 thoughts on “Starten met visueel notuleren (Sketchnotes)

Geef een reactie