Sketchnotes op vakantie!

Ik ben (helaas) alweer terug van een prachtige vakantie naar Mexico. Onder andere geïnspireerd door mijn vriendin @sachatekent, die prachtige illustraties maakt van haar vakanties, nam ik mijn journal mee en maakte ik van elke dag een tekening. Super leuk om te doen en een hele toffe manier om grappige details van je vakantie te onthouden én vast te leggen!

Al lang voordat ik (weer) tekende ben ik begonnen met fotograferen. De camera gaat dan ook standaard mee op vakantie. Maar dit jaar nam ik voor het eerst ook mijn schetsboek mee. Het plan: elke dag een visual maken om zo de vakantie samen te vatten. Elke dag direct een tekening is niet helemaal gelukt, maar het maken van een ’travel journal’ vond ik zeker een succes!

It’s in the details

Voor mijn travel journal ging ik op hele andere dingen letten dan ik voor mijn foto’s doe. Die mooie tempel of waterval zet je wel op de foto. Maar een grappige uitspraak, gekke gebeurtenis of interessant feitje leg je moeilijk vast met de camera. Ik vond het maken van visuals dan ook écht een aanvulling op mijn vakantiefoto’s: samen vertellen ze het hele verhaal.

‘Boodschappenlijstje’ maken

Gedurende de dag zette ik kernwoorden in mijn telefoon van de dingen die ik in mijn visual voor die dag wilde verwerken. Alleen die handeling al maakte dat ik meer ging letten op details en hier meer van ging genieten. Mijn vriend werd ook enthousiast en riep na een paar dagen regelmatig: dit moet ook in de journal! Het ‘boodschappenlijstje’ hielp me details te onthouden (ik vergeet interessante feitjes altijd direct weer) en gaf me ook de mogelijkheid de tekening later te maken. Want: ik was tenslotte op vakantie, dus ik had echt niet elke dag zin om mijn potlood op te pakken.

Eenmaal in de tekenmood maakte ik eerst een schets met potlood, die ik dan met zwart overtrok. Wat kleuraccenten maakten de visuals af. Ik heb heb gespeeld met verschillende kleurstijlen om te leren wat ik wel of juist niet leuk vind. Stift of potlood, en veel versus wat minder verschillende kleuren. De keuze is aan jou!

Hieronder het eindresultaat van mijn eerste ’travel sketchnotes’.

Zoals je kunt zien gebruikte ik verschillende typen lay-outs. Soms een ‘pad-structuur’, als we een echte reisdag hadden en ik graag de verschillende stops wilde laten zien en de afstand. En soms een ‘popcorn structuur’: waar je gewoon verschillende highlights en leuke details in clusters op het papier zet.

Lees hier meer over het maken van sketchnotes en over de verschillende structuren die je daarvoor kunt gebruiken!

Nog meer inspiratie voor jouw vakantie Sketchnotes

Hieronder een aantal toffe tekenaars voor nog meer inspiratie!

  • Holly Kennedy: super toffe sketchnotes van haar reis door Azië. Holly is een kei in het gebruik van één accent kleur.
  • Mrs Berry: heeft een DIY en reisblog en maakte hele leuke verslagen van haar vakantie in Denemarken.
  • Sacha Tekent: natuurlijk mag Sacha niet ontbreken. Met pen en aquarel maakt zij hele gave illustraties tijdens haar vakanties.
  • #traveljournal of #travelsketchnotes: nog meer inspiratie nodig? Zoek op de termen ’travel journal’ of ’travel sketch notes’ op Pinterest of Instagram en je zult op je wenken bedient worden.

Heb jij ook wel eens visuele aantekeningen gemaakt van je vakantie of citytrip? Ik ben benieuwd!


Geef een reactie