Nog 3 vormen van visueel werken

Eerder schreef ik al een blog over veelgebruikte varianten van visueel werken. In deze blog laat ik je kennismaken met nog drie vormen van visueel werken.

1. Mindmappen

Deze ken je vast al wel! Iets minder gericht op tekenen (hoewel je hier ook zeker los kunt gaan!), maar zeker visueel. Mindmapping is een overzichtelijke, creatieve manier om je gedachten of to-do’s op een rijtje te zetten, of om bijvoorbeeld te brainstormen. 

Een mindmap maak je rondom een centraal thema, vraagstuk of project. Deze schrijf, of teken, je midden op het papier. Van daaruit werk je dit thema verder uit met een ’takkenstructuur’. Elke tak vertegenwoordigd een subthema of hoofdtaak. Hier kun je weer kleinere takjes aan maken voor zaken die hier onder vallen en ga zo maar door. Ik vind het een erg fijne manier om mijn gedachten op een rijtje te zetten of om bijvoorbeeld mijn to-do’s te organiseren als ik meerdere projecten tegelijk heb.

Meer lezen over mindmappen? Deze blog legt de stappen duidelijk uit.

Kijken: dit filmpje laat toffe voorbeelden zien (van getekende mindmaps).

2. Bullet Journalling

Momenteel helemaal hip & happening: de Bullet Journal. En ja, ik doe ook mee haha. De Bullet Journal (‘BuJo’) is precies wat het zegt: een notitieboekje met stippen. Ok leuk denk je, maar wat moet ik daarmee?! Nou, eigenlijk alles wat je maar wilt! Het idee achter bullet journaling is dat je al je losse lijstjes, je agenda, to-do’s en ideeën op één plek samenbrengt: je journal. Heerlijk overzichtelijk en helemaal op maat. Daar komen die stippen in beeld: ze geven je houvast om je journal zo in te delen zoals jij wilt, zonder (lelijke) lijntjes. 

Je kunt in je BuJo bijvoorbeeld je agenda en toekomstige taken bijhouden, maar hem bijvoorbeeld ook als dagboek, persoonlijke doelen ’tracker’ of wensenlijstje gebruiken. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt. Jij deelt hem zelf in. Laat je daarbij niet ontmoedigen door alle uitbundig versierde en gestylde journals op Instagram: super tof, maar dit is niet de essentie van bullet journaling. Natuurlijk kun je helemaal los gaan met handettering en illustraties, maar het gaat er vooral om dat het jouw agenda op maat is

Meer weten? Dit filmpje van CreaChick geeft een duidelijke uitleg van wat een BuJo is.

Een Bullet Journal beginnen? Lees dan ‘Bullet Journaling doe je zo‘ van Rachel Wilkerson. Een praktisch handboek met veel verschillende sjablonen en stap voor stap uitleg voor de opzet van je eerste BuJo.

3. Kanban

Een taakgerichte vorm van visueel werken. Eigenlijk is deze methode niets anders dan het visualiseren van je taken. Ooit uitgevonden in Japan door Toyota, wordt Kanban nu veel toegepast in de IT (vaak in combinatie met Agile/Scrum). Het doel is overzicht en inzicht creëren, om vervolgens processen te optimaliseren. De Kanban methode kan echter ook prima worden toegepast in andere sectoren of voor persoonlijke doeleinden.

Hoe werkt het? Kort samengevat visualiseer je taken en de fase waarin ze zich bevinden. Veelgebruikte categorieën zijn: To Do, Doing en Done. Dit doe je bijvoorbeeld op een bord aan de muur of een flip-over, maar het kan ook digitaal. Met kaarten of Post-its plaats je taken in de juiste zone. Beland je taak in een nieuwe fase? Dan verplaats je hem. Een simpele, maar effectieve manier om overzicht te houden.

Meer leren over Kanban? In dit (ietwat trage, maar super duidelijke) filmpje wordt uitgelegd hoe je je eerste persoonlijke Kanban opbouwd (in het Engels).

Kanban direct toepassen? Trello is een mooie web-based app, die je zowel op je computer als mobile device kunt gebruiken (extra fijn: de basis app is gratis!). 


One thought on “Nog 3 vormen van visueel werken

Geef een reactie