Je Symbolenbibliotheek uitbreiden

Als je een tijdje visueel notuleert heb je inmiddels vast een assortiment van symbolen die je uit je hoofd kent en vaak gebruikt. Je eigen Symbolen Bibliotheek. Maar misschien merk je, net als mij, dat je op een gegeven moment wel heel vaak hetzelfde icoontje begint te gebruiken. Super handig om multi-inzetbare symbolen te hebben, maar een beetje variatie is wel fijn toch? Tijd om je bied uit te breiden dus! In deze blog geef ik je vijf leuke oefeningen.

Vijf toffe oefeningen om je visuele woordenschat uit te breiden.

1. Vervang je ‘golden oldies’

Waarschijnlijk heb je, net als ik, multi-inzetbare iconen die je echt overál voor gebruikt. Super handig, maar na een tijdje komt datzelfde symbool dan wel erg vaak terug. Daarom daag ik je als eerste uit om alternatieven te bedenken voor deze symbolen en je visuele woordenschat zo uit te breiden. Bedenk per symbool 2 tot 3 nieuwe varianten en je bieb breidt zich lekker snel uit!

2. ‘Thema 10 minuten’

Bedenk binnen één minuut zo veel mogelijk woorden rondom een bepaald thema. Bijvoorbeeld rond je werk of hobby. Je kunt eventueel een mindmap maken. Teken er daarna in 10 minuten zo veel mogelijk symbolen bij. Als je dit elke dag doet heb je binnen no time een mega bieb!

3. Het 3×3 raster: 9 tekeningen in één week

Nog een thema oefening. Met deze oefening breng je je week in beeld en oefen je gelijk je teken skills! Bijvoorbeeld leuk voor op vakantie, maar ook goed toe te passen in je werk. Teken op een vel papier 3 horizontale en 3 verticale lijnen. Zo krijg je negen vakken. Eén voor elke dag en twee bonus vakjes.

Elke dag teken je een vakje vol. Voorbeeldthema’s om je week mee te vullen:

 • Eten: wat heb je deze week gegeten? Teken één gerechtje per dag en teken in de laatste twee vakken bijvoorbeeld je lievelingsgerechten.
 • Activiteiten: teken elke dag een van de dingen die je hebt gedaan en in de bonus vakjes twee dingen die je nog wilt doen. Je kunt heel groots denken, maar boodschappen doen is ook gewoon een activiteit natuurlijk! Het gaat er om dat je nieuwe symbolen gaat tekenen.
 • Happy things: teken elke dag iets waar je die dag blij van werd en twee dingen die je sowieso blij maken.
 • ??? Of bedenk lekker je eigen thema! De 3×3 oefening is heerlijk flexibel. Je kunt hem voor persoonlijke thema’s gebruiken, maar ook voor je werk. Kies bijvoorbeeld elke week een project en teken elke dag een icoon voor een onderdeel hiervan.

4. Agenda in beeld

Een variantie hierop is je agenda of to-do te visualiseren. Bedenk bijvoorbeeld een icoontje bij elke afspraak of activiteit die je deze week hebt. Of bij elke to-do op je actielijstje.

5. Symbolen ABC

Ook een leuke: maak een visueel ABC! Teken bij elke letter van het alfabet een icoontje. Ook hier kun je weer voor een thema gaan of gewoon lekker tekenen wat in je op komt!

Veel succes en vooral plezier!

Heb je nog wat inspiratie nodig voor symbolen bij woorden? Kijk dan hier.
Of wil je gewoon lekker symbolen natekenen? Neem dan een kijkje in mijn basis-bieb.


3 thoughts on “Je Symbolenbibliotheek uitbreiden

 1. Arienne, wat ben je weer “inspirerend” bezig en wat doe je dat toch leuk!
  Helaas gebruik ik het niet in mijn werk😜 maar zo’n raster bv kan ook voor vakantie, eten of i.d.

  Trots op je!

  Xx

  1. Ha Erna, dank je wel! 😀
   Ja tekenen kan ook zeker op vakantie/ is dan juist ook heel leuk om te doen 🥳☀️. Ik maak tegenwoordig visuele verslagen van mijn vakanties/tripjes; een leuke manier om nog even extra na te genieten en je hebt gelijk een leuk verslag voor in je album 😃.

Geef een reactie