Inspiratie: even voorstellen!

Ik heb sinds kort een nieuwe baan en daar vroegen ze me om mijzelf in de eerste teamvergadering kort voor te stellen aan de hand van drie vragen. Een super leuk idee. Ik deed dit (natuurlijk) visueel!

Bij een nieuwe baan hoort kennismaken. Natuurlijk zijn er de kennismakingsgesprekken, maar soms wordt je ook gevraagd jezelf te presenteren. Waarom zou je dit niet visueel doen?

Even voorstellen …

Tijdens mijn eerste vergadering werd ik gevraagd wat mij de eerste weken is opgevallen, welke kwaliteiten in mijn nieuw functie benut, welke nog niet zo, en welke ideeën ik heb voor nieuwe projecten. Na een korte brainstorm heb ik een soort mini praatplaat getekend, waarop ik mijn belangrijkste ervaringen en bevindingen verbeeld.

Hieronder zie je het resultaat! Ik deed dit op het werk en dan heb je natuurlijk geen tijd voor uitgebreide tekensessies; dus moest ik genoegen nemen met een snelle schets en tekening. Niet te veel nadenken of twijfelen. Een goede les! En dan extra leuk om positieve reacties te krijgen van collega’s.

Mijn ‘praatplaat’ voor het voorstelrondje.

Jezelf ook visueel presenteren?!

Misschien inspireert bovenstaand voorbeeld je om je een volgende keer ook op een visuele manier voor te stellen. Niet alleen leuk voor de ander, maar ook handig voor jezelf. De tekening geeft je houvast voor je verhaal en zorgt ervoor dat je alle belangrijke thema’s bespreekt en niks vergeet. Tegelijk helpt het je luisteraar je verhaal beter te volgen en onthouden. Een win-win dus! Maak jij volgende keer ook een tekening? 😉

Nog wat tips:

  • Gewoon doen! Ik blijf het herhalen: ga het gewoon doen! Wees niet bang om wat anders te doen dan de normale gang van zaken en wees niet onzeker over je tekenkunsten. Het feit dat je iets anders durft te doen en überhaupt tekeningen gebruikt vindt eigenlijk iedereen alleen maar tof! Echt, je zult het zien!
  • Keep it simple. Net als bij alle vormen van begrijpend tekenen is het zaak dat je het simpel houdt. Eenvoudige iconen en een eenvoudig, minimaal, kleurenpalet. Maak het voor jezelf (en anderen) niet te ingewikkeld: zo verlies je het overzicht.
  • Stap voor stap. Je hoeft er geen heel project van te maken, maar het is wel handig om voordat je gaat tekenen al een ‘boodschappenlijstje’ te hebben. Zet bijvoorbeeld met behulp van een mindmap je verhaal en topics op een rij. Maak dan een eerste schets met potlood (op een kladpapier). Ben je tevreden? Werk dan pas de schets uit (op het uiteindelijke vel). Zo voorkom je een hoop extra werk :).

Inspiratie nodig voor je visuele presentatie?
Lees dan mijn artikel over de Symbolenbibliotheek.


Geef een reactie