Happy World Sketchnote Day! – 4 tips voor visuele notulen

Wiehoe, het is World Sketchnote Day! Een dag om ‘sketchnotes’ te vieren! Daarom deel ik vier van mijn geleerde lessen en tips met je over het maken van visuele aantekeningen. 

1. ‘Ideas, not art’

Deze quote heb ik geleend van Sketchnote ‘guru’ Mike Rohde. En vind ik een van de belangrijkste tips! Want sketchnotes gaan over het verbeelden van ideeën, en niet over het maken van kunst(werkjes)!

Het is een gedachte die ik mezelf ook nog steeds voorhoudt, want als ik aan het tekenen ben stap ik toch ook nog vaak in de valkuil om meer met de looks bezig te zijn en minder met de inhoud. Want je wilt toch dat het er wel appetijtelijk uitziet! Maar daar gaat het, in eerste instantie, niet om! Je gebruikt tekenen functioneel als je aantekeningen maakt en als ze dus de inhoud overbrengen is ’the job done’!

Als je dit voor ogen houdt zul je zien dat de drempel om te tekenen een stuk lager wordt!

sketchnotes tips - voor het maken van visuele aantekeningen en zakelijk tekenen

2. Practice makes (im)perfect!

En die drempel verlagen is handig. Want wil je bedreven worden in zakelijk tekenen en visuele notulen, zul je toch echt moeten oefenen! Misschien ben jij net als ik iemand die dingen gelijk 100% goed wil kunnen, maar meters maken is hier toch echt belangrijk! Zo krijg je handigheid in het filteren van informatie, groeit je tekensnelheid en ontwikkel je ook steeds meer een eigen stijl.

Daarnaast zul je als je meer ervaren wordt de drang naar ‘perfectie’ steeds meer los kunnen laten, en gewoon genieten van het proces.

sketchnotes tips symbolenbiblioteek - voor het maken van visuele aantekeningen en zakelijk tekenen

3. Werk aan je visueel vocabulaire

Om sketchnoting makkelijker te maken is het slim om daarnaast ook aan je visueel vocabulaire te werken. Oftewel je ‘symbolenbibliotheek‘. Hoe meer iconen je uit je hoofd kunt tekenen, hoe makkelijker je ze toepast in je aantekeningen en hoe relaxter aantekeningen maken wordt. Want je hoeft minder na te denken over het beeld en kunt meer met de inhoud bezig zijn.

Simpel is beter > sketchnotes tips - voor het maken van visuele aantekeningen en zakelijk tekenen

4. Simpel is beter

Ik merkt steeds meer dat te veel tierlantijntjes en leuke effectjes afleiden van de inhoud. En probeer mijn tekeningen dus ook zo ‘clean’ en eenvoudig mogelijk te maken.

Dit blijft natuurlijk een kwestie van smaak en stijl, maar de inhoud moet niet verdwijnen in een een gezellig oerwoud van kleuren en iconen ;).

Jouw tekenskills verbeteren? Doe mee met mijn Masterclass Zakelijk Tekenen kickstart jouw zakelijk tekenen avontuur.


Geef een reactie