Elkaar beter begrijpen door te tekenen tijdens gesprekken: 5 tips

Tekenen tijdens gesprekken: het wordt niet vaak gedaan, maar het is een super tool voor betere gesprekken! Door te tekenen begrijp je elkaar namelijk beter. Ook is er meer focus en betrokkenheid. Reden genoeg om te tekenen dus! Bij deze 5 tips hoe je tekent tijdens een gesprek.

Iedereen heeft andere beelden in zijn of haar hoofd bij woorden. Met tekenen haal je die er uit. Je maakt letterlijk zichtbaar wat iemand denkt, en moet je wel concreet worden. Anders kun je het ook niet tekenen. Zo ga je elkaar al tekenende dus beter begrijpen. Daarnaast ben je allebei meer gefocust als er getekend wordt. Want tekeningen trekken letterlijk de aandacht. En aandacht betekent meer betrokkenheid. 

Redenen genoeg dus om te tekenen tijdens je gesprekken. Maar hoe doe je dat?

Bij deze vijf tips:

1. Schrijven mag!

Euh, misschien een gekke eerste tip in een artikel over tekenen, maar tijdens (visuele) gesprekken mag je ook zeker schrijven! Sommige dingen zijn nou eenmaal heel lastig te tekenen; dus schrijf die gewoon lekker op! Let wel op dat je geen hele epistels (lees: zinnen of zelfs alinea’s) gaat schrijven. Gebruik alleen wat kernwoorden, zou houdt je echt focus.

2. Oefen

Ik roep het heel vaak: maar tekenen is echt een vaardigheid. Je kunt het leren, maar je moet wel oefenen 😉. Zo ook met tekenen tijdens gesprekken. Het is in het begin echt even wennen (ook voor je gesprekspartner), maar het zal steeds beter gaan! Oefen er dus lekker op los! En ga bijvoorbeeld eens 10 minuten zitten met je partner of collega en laat die over zijn of haar hobby vertellen.

3. Bereid je voor

Dit geldt natuurlijk voor elk gesprek; maar het is is handig om te weten welke punten je wilt bespreken of welke vragen je wilt stellen. Daarnaast kun je jezelf helpen door van te voren even te oefenen met iconen bij woorden die sowieso aan bod gaan komen. Heb je bijvoorbeeld een intake gesprek met een klant of client? Dan gaan de woorden ‘doelen’, ‘resultaten’ en ‘afspraken’ hoogst waarschijnlijk gebruikt worden. Bedenk daar dan vast simpele symbolen voor en oefen die. Zo kun je tijdens het gesprek focussen op de inhoud. Bonustip:

4. Gebruik een template

Nog een truc om het makkelijker voor jezelf te maken is een template te gebruiken! Als je weet welke onderwerpen je wilt bespreken kun je die vast op papier zetten en er ‘invulvakken’ voor maken. Deze kun je dan tijdens het gesprek samen invullen. Ik zweer er bij. Je partner kan zien dat je luistert en jij hebt een hele mooie houvast om niks te vergeten 😉.

5. Check en evalueer!

Laat de ander meekijken terwijl je tekent. En leg het papier tussen jullie in. Zo kun je tussentijds samen checken of je elkaar begrijpt, alle belangrijke punten zijn genoemd en of het zo klopt. Zo kun je snel bijsturen en dus ook effectiever vergaderen! Evalueer daarnaast ook nog even kort aan het eind: hoe vonden jullie dit? En wat waren de effecten van tekenen tijdens jullie gesprek?

Ik weet bijna zeker dat je elkaar beter hebt begrepen!

PS: wil jij ook leren tekenen met simpele symbolen?
En de kracht van visueel werken ontdekken?
Doe dan mee met de gratis Zakelijk Teken Challenge!


Geef een reactie