Eigen, originele symbolen maken in 3 stappen

Eenvoud is een must bij zakelijk tekenen. Maar soms is een ‘enkelvoudig’ icoontje niet genoeg om jouw verhaal over te brengen. Met name bij abstracte begrippen volstaat één simpel symbool vaak niet. En soms wil je ook gewoon wel eens wat anders!

Daarom hieronder de drie stappen om eigen, originele krachtige symbolen te maken.

Simpele versus complexe symbolen

Maar, allereerst nog even: er is helemaal niks mis met het gebruik van eenvoudige iconen!
Ze zijn snel, door iedereen te begrijpen en houden je tekening eenvoudig en overzichtelijk.

Echter soms dekt zo’n basisicoon de lading niet en is er meer nodig. Bijvoorbeeld als een begrip te abstract is om te verbeelden in één enkel figuurtje. Of wanneer je meer context wilt toevoegen aan je tekening, die bijvoorbeeld gaat over een specifieke sector of speciaal thema. En soms begint elke keer hetzelfde symbooltje ook gewoon te vervelen, en wil je wel eens wat anders tekenen dan bijvoorbeeld dat eeuwige lampje als ‘creativiteit’!

Tijd om aan de slag te gaan dus!

Zo maak je originele symbolen in 3 stappen

Om te komen tot krachtige symbolen zijn er drie stappen: brainstormen, filteren en tot slot combineren. Aan de hand van een voorbeeldwoord: ‘werkdruk’ geef ik je tips voor elke stap.

1. Brainstormen

In de eerste stap gaat het er om uit te vinden wat het woord voor jou betekent en welke (creatieve) mogelijkheden er zijn om dit visueel in beeld te brengen. Hiervoor gaan we brainstormen!

Zet de term die je wilt verbeelden midden op een stuk papier. Bestaat jouw term uit meerdere woorden, doe dit dan per woord. Dan mag je los gaan! Welke associaties en beelden roept de term bij je op? Zet ze op papier in mindmap vorm. Zo help je je brein verder te denken en op nieuwe ideeën te komen doordat je kunt voortbouwen op de termen op het papier ;).

En denk er om: alles is goed in deze fase! Dus als je (vind je) rare hersenkronkels hebt: schrijf die ook op! Juist van dit soort uitstapjes krijg je soms weer hele toffe, originele ideeën.

  • tip 1: vraag je partner/ collega/ vriend(in) waar hij/zij aan denkt bij dit woord. Vaak komen zij tot hele andere ideeën, super leuk en inspirerend!
  • tip 2: loop je echt even helemaal vast? Stop dan even en ga later verder. Of ga even 5 minuten het internet op voor inspiratie. Probeer het echter eerst echt even zelf!!! Want zo worden de symbolen echt van jou en kom je juist verder dan de standaard symbolen die iedereen al kent en gebruikt.
Ik probeerde bij mijn brainstorm na te denken over de verschillende facetten van de woorden. Zoals objecten en acties rond het woord ‘werk’.

2. Filteren

Yes, de basis is gelegd! Nu ga je kijken welke ideeën jou het meeste aanspreken.
Kijk welke woorden het meest tot jouw verbeelding spreken of passend zijn bij de term en teken hier iconen bij. Dit kan uit je hoofd, of bijvoorbeeld met behulp van Google of thenounproject.com voor inspiratie. Teken bij meerdere woorden een icoon, zodat je zo kunt gaan mixen en matchen!

Deze iconen worden de bouwstenen voor jouw ‘custom’ visuele metafoor.

Deze eenvoudige iconen gaven me inspiratie om tot nieuwe combinaties te komen zoals je hieronder zult zien 😃. Zoals de halterstang met papier!

3. Combineren

Nu komt het leukste gedeelte! Je gaat nu je symbool opbouwen. Experimenteer en combineer de iconen op verschillende manieren. Maak verschillende combinaties en probeer verschillende opties uit tot je tevreden bent.

  • tip 1: overdrijf! Vergroot de actie of betekenis uit tot iets wat in echt het niet mogelijk is. Het maakt je symbool aansprekender. Ik deed dit bijvoorbeeld door van werk een lekker dikke en zware olifant te maken en een XL stapel van werkdossiers.
  • tip 2: een andere optie is het toevoegen van actie of beweging. Zo wordt je tekening dynamischer en dus interessanter. Zoals mijn poppetje dat alsmaar blijft rennen zonder einde omdat de taken nooit af zijn. Dit is ook heel tof om met objecten te doen. Breng ze tot leven voor een speels effect!
  • tip 3: vergeet ook de tekst niet. Je metafoor hoeft niet alleen uit beelden te bestaan!
  • tip 4: het combineren van verschillende symbolen kan tot krachtige en verrassende visuele metaforen leiden, maar het moet natuurlijk geen hele visual op zich worden! Houd het hier dus ook eenvoudig en stop niet te veel kleine details in je metafoor, die afleiden van de betekenis.

Oefening baart kunst!

Oefening baart kunst! Hoe vaker je oefent met het combineren van iconen hoe makkelijker het zal gaan en hoe sneller je (in je hoofd) tot nieuwe visuele metaforen zult komen. Daag jezelf dus regelmatig uit om een ‘nieuw’ icoon te bedenken.

Om je op weg te helpen hier vast een paar woorden om een visuele metafoor bij te maken:

  • netwerk
  • klanttevredenheid
  • creativiteit
  • verbinding

Veel plezier!


Meer oefenen? Willemien Brand maakte dit toffe boek dat er volledig op is gericht om aan je eigen iconen bibliotheek te werken.


Geef een reactie