Drie nieuwe visuele templates in de bieb!

Pssst. Ik heb drie nieuwe templates toegevoegd aan de flip-over bibliotheek! Een template om projecten mee te evalueren, eentje om doelen te ’tracken’ en eentje om je ‘sweet spot’ te vinden. Hieronder een korte uitleg per template.

Evalueren op de flipover

Vind jij evaluaties ook vaak saai? Gebruik eens een flip-over! Met deze template sta je stil bij de successen én verbeterpunten van je project (of wat je dan ook wilt evalueren). Een eenvoudige maar doeltreffende sjabloon.

Flipover template/sjabloon evaluaties projecten evenementen team

Zo gebruik je de template
Je begint positief. Vraag iedereen: wat ging er goed? Laat iedereen dit voor zichzelf op post-its schrijven met een stift. Eén succes per blaadje. Vervolgens doe je een rondje langs iedereen. Laat ze kort over hun post-its vertellen en laat ze ze opplakken. Hebben meer collega’s hetzelfde punt? Laat ze er dan hun sticky bij plakken.

Zo doe je dit ook voor de andere drie vragen:

  • Wat kon er beter?
  • Wat hebben we geleerd?
  • Wat zijn ideeën (voor een volgende keer)?

Als afsluiter kun je concrete afspraken maken naar aanleiding van de punten. Wat ga je doen met de dingen die beter konden en met de nieuwe ideeën?

Het mooie van deze vorm is dat je echt even bewust stilstaat met je team, dat iedereen aan het woord komt en je structuur aanbrengt in de meeting.

Doelstellingen tracken/bijhouden

Bijhouden hoe het met je doelen of targets staat? Maak het visueel!

Wij hebben als team een x aantal uur per jaar om vol te maken. Tijdens onze maandelijkse meetings pakken we altijd deze flap er even bij. Waar staan we? Welke projecten komen er allemaal nog aan? En wat moeten we nog doen om ons doel te halen?

Het visueel maken en samen bespreken geeft ons veel overzicht, inzicht en motivatie. Je hoort met welke projecten iedereen bezig is, viert successen/doelen die bereikt zijn en hebt goed overzicht hoe je er voor staat.

Flipover targets/doelen team bijhouden/tracken

Een ’tracker’ maken en gebruiken
De ’tracker’ is een template voor concrete doelstellingen. Dus bijvoorbeeld uren of aantal verkopen. Voor dit totaal maak je een balk (of een weg, thermometer, of wat dan ook. Ga lekker los!).

Het is handig om een geruite flip-over te nemen. Ik draai die altijd om zodat hij blanco lijkt, maar je wel hulplijnen hebt. Bereken hoeveel vakjes jij voor je doel nodig hebt (op schaal als nodig) en teken de balk. Om je doel te tracken kleur je nu voor elke gehaalde eenheid een blokje in.

‘Sweet spot’ sjabloon

Als laatste heb ik de ‘sweet spot’ sjabloon toegevoegd. Een template die je voor jezelf of je team kunt gebruiken als je nadenkt over nieuwe producten of diensten. Of als je bijvoorbeeld nadenkt over je ideale baan.

De template gebruiken
De template helpt je het snijvlak te vinden tussen waar je passie en je krachten liggen en waar er vanuit de markt behoefte aan is. Hiervoor stel je drie vragen:

  • Wat vind je leuk?
  • Wat kan je goed?
  • Waar liggen kansen/vragen vanuit de markt?

Vervolgens ga je kijken waar er verbindingen zijn tussen die drie zaken. Daar zit je ‘sweet spot’!

Ook deze template werkt weer het fijnst met post-its, zodat je items makkelijk kunt herschikken.

Meer templates? Een overzicht van flip-over sjablonen vind je op deze pagina.


Geef een reactie