DIY: kerstkaarten

Jaaa, de feestdagen komen er weer aan! De perfecte gelegenheid om je visueel uit te leven! Ik maakte dit jaar mijn kerstkaarten zelf, met een beetje hulp van Pinterest.

Nouwja, een beetje hulp: ik heb gewoon lekker nagetekend! Helemaal niet erg, zeker als je net begint met handettering of kaarten maken. Ik merk dat mijn handschrift steeds beter wordt nu ik het vaker doe, maar dat ik nog wel wat inspiratie nodig heb voor de kaarten zelf. Ik teken dan ook schaamteloos na en geniet er eenvoudigweg van dat ik creatief bezig ben. Voel je dus zeker niet schuldig of ‘slecht’ als jij ook lekker kopieert.

Ik heb mijn kaarten gemaakt op diverse kaarten van Boekenvoordeel. Zij hebben hele toffe witte, bruine en zwarte kaarten (ook verkrijgbaar bij de Pipoos). Ik heb diverse stiften gebruikt, maar was vooral fan van mijn nieuwe Edding lakmarker 780 (een krijtstift) op zwart papier. Super feestelijk!

Hieronder het resultaat:

Zelf (kerst-)kaarten maken?

Hier een paar tips:

  • Teken na: ja, ik blijf het herhalen: afkijken mag! Door af te kijken en na te tekenen leer je super veel. Over bijvoorbeeld de verdeling van beeld en tekst op je kaart en de verschillende stijlen die je kunt toepassen. Zo krijg je vanzelf inspiratie om je eigen touch toe te voegen of een hele eigen kaart te maken. Pinterest is hier uiteraard je grote vriend.
  • Maak een opzet in potlood: ik ben zelf nogal van gewoon doen, maar heb gemerkt dat het toch wel errug handig is eerst even een schets te maken in potlood. Probeer zo licht mogelijk te tekenen, zodat je je schets makkelijk weer uitgumt. Als je eerst een schets maakt weet je zeker dat de elementen mooi verdeeld zijn en dat je tekst past.
  • Hulplijnen voor je tekst: in het verlengde van hierboven; maak met potlood ook hulplijnen voor je tekst. Zet een onder- en bovenlijn, waartussen je je tekst schrijft. Dit helpt om je tekst recht te schrijven en om het wat strak(ker) te krijgen.
  • Oefenpapiertje: naast de echte kaart heb ik altijd een ‘oefenkaart’ liggen in dezelfde kleur om verschillende stiften en kleuren combi’s uit te proberen. Het is handig je stiften altijd even te testen; sommige vlekken snel of lopen uit op bepaald papier. Dat wil je natuurlijk niet!

Heb jij ook wel eens eigen (kerst-)kaarten gemaakt? Ik ben benieuwd naar jullie creaties.  


Geef een reactie