Dit kun je met Zakelijk Tekenen: de 3 toepassingen

In een eerder bericht vertelde ik je waarom ik Zakelijk Tekenen zo gaaf vind. Hartstikke leuke info, maar wat kún je nou echt mee?

Wist je dat je kunt tekenen om te ‘Denken’, ‘Laten Zien’ én te ‘Doen’? Hieronder lees je meer over deze 3 praktische toepassingen van visueel werken. Ik pas ze inmiddels allemaal toe en wil niet meer anders!

1. Tekenen om (beter) te denken

Je kunt tekenen allereerst gebruiken om je ideeën te ordenen. Door bijvoorbeeld een ‘braindump’ te doen of een visuele template te gebruiken creëer je structuur en overzicht in je gedachten en kun je ze beter uitwerken én onthouden. Je gaat patronen zien (en gaten), waardoor je brein wordt geprikkeld tot nieuwe ideeën. 

Ook kun je visuele aantekeningen maken voor jezelf. Van bijvoorbeeld bijeenkomsten, een training of lesstof. Dit worden ook wel ‘sketchnotes’ genoemd. Doordat je bij sketchnotes zowel tekent als schrijft, en tegelijk met inhoud bezig bent, gebruik je je beide hersenhelften. Dit zorgt ervoor dat je de stof beter onthoudt.

2. Tekenen om (duidelijker) te communiceren

Tekenen kun je ook voor anderen doen. Om je verhaal of je idee helder te communiceren. Door bijvoorbeeld een ‘praatplaat’ te maken als visuelehouvast tijdens je presentatie. Dat is niet alleen voor jezelf heel prettig (je ziet precies waar je bent), maar ook voor je publiek. Ze hoeven niet alleen te luisteren (wat heel veel energie vraagt), maar kunnen ook met je verhaal ‘mee kijken’. Zo kan je publiek zich makkelijker focussen op jouw verhaal én onthouden ze het beter! 

Daarnaast kun je ook een visuele samenvatting maken van je verhaal als naslagwerk voor het publiek. De beelden helpen om de informatie sneller en duidelijker terug te halen. Ook is zo’n visual natuurlijk een leuke en aansprekende tool voor je communicatie. Wordt de samenvatting live getekend tijdens de presentatie, dan heet dit ‘Graphic Recording’. 

3. Tekenen om (effectiever) samen te werken

Als laatste kun je ook tekenen om samen te ‘doen’. Met behulp van de flip-over, sticky notes en visuele templates kun je een bijeenkomst of vergadering visueel faciliteren en ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een brainstorm of jaarplan-sessie. Maar ook je reguliere vergadering of een teambuilding kun je visueel maken!

Visueel samenwerken zorgt voor een grotere betrokkenheid, meer focus en betere ideeën. Omdat iedereen letterlijk kan zien wat er gebeurt en waar je bent is er meer focus. Daarnaast is een template (met sticky-notes) een laagdrempeliger manier voor de groepsleden om hun ideeën te delen. Wat zorgt voor meer betrokkenheid. Ook kan de groep beter bouwen op elkaars ideeën door het visuele overzicht en zo tot meer en betere ideeën komen. En tot slot is het ook gewoon veel leuker om visueel te werken dan alleen maar in rondjes te praten. Je krijgt er echt energie van!


Wil jij ook visueel leren ‘Denken’, ‘Doen’ en ‘Laten Zien’?

Doe dan mee met één van mijn workshops of trainingen en maak een vliegende start met Zakelijk Tekenen!

En denk je dat je NIET kan tekenen? Dan is dit juist voor jou ;).


Geef een reactie