Het Visuele Alfabet

‘Visueel alfabet? Huh?’ Yup! Net als met schrijven, heb je ook voor tekenen een ‘alfabet’. Dé basis als je begint met visueel notuleren/ begrijpend tekenen. In deze blog geef ik je de basics.

Het visuele ABC

Gelukkig is het visuele alfabet een stuk simpeler dan de schrijfvariant: het heeft maar 8 onderdelen!

De gedachte achter het ABC is dat je door deze onderdelen te combineren álles kunt tekenen. Het zijn de bouwstenen van je symbolen/ tekeningen.

Dit zijn ze:

Aan de slag met het visuele alfabet

‘Euh? Is dit alles?’ Ja! Zo simpel is het. De truc is om alle voorwerpen die je wilt tekenen te ontleden tot de onderdelen van het visuele alfabet.

Kijk maar eens naar dit koffiekopje en lampje (dit tweede symbool is mijn favoriet!):

Ik denk dat je wel snapt hoe het werkt? Zo ja, dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Hieronder wat ‘huiswerk’/ tips:

  • Begin met het tekenen van voorwerpen die je om je heen ziet. Bijvoorbeeld je tv, mobieltje, stift, een plant of keukengerij. Niet te lang over nadenken (wat of hoe je dit gaat tekenen): gewoon doen!
  • Heb je de slag een beetje te pakken, bedenk dan 10 termen die je veel gebruikt op je werk. Bijvoorbeeld: strategie, doel, planning, proces en email. Teken bij elk van deze woorden een symbool (of meerdere als je inspiratie hebt). Spannend, maar het beste doe je dit onder tijdsdruk: zet bijvoorbeeld de wekker op je mobiel op 2 minuten.
  • Wees hierbij niet te streng voor jezelf! Het gaat hier om functioneel tekenen en niet om kunst. Je zult zien dat eenvoudige tekeningen juist mooier zijn en beter werken. Probeer gewoon plezier te hebben in het bezig zijn met tekenen en blijf oefenen: je zult je symbolen steeds beter onder te knie krijgen en je eigen stijl ontwikkelen!

Heb je het ABC onder de knie?
Dan is het tijd om je eigen ‘Symbolenbibliotheek’ aan te leggen!


One thought on “Het Visuele Alfabet

Geef een reactie