5 simpele tips om te starten met visueel werken

Hoe begin je met visueel werken? In deze blog vind je vijf tips om te beginnen met het toepassen van tekenen in je werk of privé.

1. Begin klein

Voor de hand liggend: maar begin klein! Wanneer je met autorijden begint ga je ook niet direct het racecircuit op. Begin bijvoorbeeld door naast je aantekeningen ook wat icoontjes te gaan gebruiken. Of introduceer kleur in je aantekeningen om zo thema’s te groeperen en makkelijker te herkenen.

2. Wees niet te streng

Ben niet te kritisch voor jezelf! Het doel is om tekenen functioneel in te zetten, niet om een kunstwerk te maken. Het gaat hier niet om ‘mooi’, maar om de functie. Simpel mag; en is eigenlijk zelfs beter! Er namelijk bewijs dat ‘lelijke’ (lees: simpele/ minder strakke) tekeningen meer aanspreken en beter onthouden worden!

3. Visualiseer veelgebruikte termen

Bedenk symbolen bij termen die je veel gebruikt. Symbolen die je al hebt ‘bedacht’ zul je sneller gebruiken en zijn een makkelijke manier om te beginnen.

4. Afkijken mag

Denk niet dat je dit allemaal zelf moet gaan bedenken of met super creatieve, nieuwe ideeën moet komen. Gebruik Google en Pinterest voor inspiratie. Typ in Google ‘[jouw gewenste term] + ‘icon’ in en kijk lekker af! Ik heb gemerkt dat ik heel veel leer door te ‘spieken’ en dat dit me juist inspireert.

Nog meer inspiratie? The Noun Project is the place to be.

5. Ga gewoon doen!

Wees niet bang en ga het gewoon doen! Hoe meer je tekent, hoe vrijer je je gaat voelen om tekeningen te gebruiken en hoe meer je leert. Ook zul je merken dat veel geoefende tekeningen ‘in je hand’ gaan zitten. Daarnaast zul je verbaasd zijn over hoeveel mensen positief zullen reageren op jouw ‘kriebels’!

Meer lezen over hoe aan de slag te gaan?
Lees mijn blog over het Visuele alfabet: de basis van visueel notuleren.


Geef een reactie