3 x visuele online werkvormen

Krijgen jullie ook al vierkante oogjes van al die beeldschermtijd? Helaas blijven we voorlopig nog wel (veel) online doen vrees ik. Daarom in deze blog drie leuke visuele werkvormen waarmee je je online meeting een boost geeft!

Want zeg nou zelf, ben jij ook niet klaar met het naar elkaar staren in veel te lange videovergaderingen? Dat kan ook anders!

1. Fysiek visueel

Niet alles hoeft digitaal: je kunt ook heel ‘offline middelen’ inzetten in een online bijeenkomst! Het maakt de meeting een stuk dynamischer en interactiever. Wat dacht je van een (persoonlijk) voorwerp om je mee voor te stellen? Een gekleurde ‘stemkaarten’ die deelnemers omhoog kunnen houden of je deelnemers gewoon laten tekenen op papier?

Een van mijn favoriete energizers/werkvormen met een fysiek object, en een hele leuke werkvorm om mee af te sluiten/ feedback te vragen, is deze:

Wie van de drie? Vraag iedereen een pen, telefoon en glas te pakken. (Dit is gelijk onderdeel van de energizer want men moet in beweging komen!) Vraag ze vervolgens één van de voorwerpen omhoog te houden. Het glas als ze proosten op een geslaagde/ inspirerende bijeenkomst. De pen als ze zeggen: ‘prima, deze is afgevinkt’ (niet goed/ niet slecht). Of de telefoon als ze nog willen napraten of feedback hebben. Vooral met een grote groep is dit een leuke en handige werkvorm. Zo kan iedereen actief input leveren en heb jij directe, visuele feedback van de groep! Uiteraard kun je je eigen voorwerpen en vragen bedenken!

2. Digitale whiteboard

Online (samen) tekenen kan natuurlijk ook. Teams en bijvoorbeeld Zoom hebben een eigen digitale whiteboard waarop je samen los kunt gaan! Teken bijvoorbeeld samen jullie visie of doelen voor een project, of speel samen pictionary als energizer of creatieve opwarmer.

Mijn favoriete kennismaker, die je ook samen op het whiteboard kunt doen:

Werkvorm online kennismaken team met whiteboard. Online energizers tekenen op het whiteboard.

Beestenbende! Geef iedereen 2 minuten om te bedenken welk dier zij zouden zijn als ze een dier waren, en om deze te tekenen op het whiteboard. Laat de deelnemers nu raden welk dier van wie is, en waarom. Laat deelnemers aangeven of het klopt, en waarom zij voor dit dier hebben gekozen. Zo leer je elkaar op een speelse manier beter kennen!

3. Samen ‘jammen’ op de digitale flap

Offline maak ik veelvuldig gebruik van de flip-over en sticky-notes in vergaderingen en brainstorms. Online heb je hier ook veel toffe tools voor. Zoals aan Mural en Miro. Zelf ben ik sinds een tijdje fan van Google Jamboard. Een gratis, zeer toegankelijke en eenvoudige variant van de ‘sticky boards’.

Een tool met weinig functies, maar daardoor snel en makkelijk inzetbaar! Ideaal om samen op te brainstormen!
Extra leuk: je kunt ook foto’s uploaden én tekenen op de Jamboards.

Naast brainstormen kun je er dus nog allerlei andere leuke dingen mee, zoals samen puzzels maken als energizer, bord spelletjes spelen of een toffe creatief denken oefening doen:

Creatieve denken werkvorm in online vergadering met online whiteboard/ Google Jamboard. Tekenen op Google Jamboard oefening.

Ik zie, ik zie … Zoek een plaatje van een algemeen voorwerp, zoals een batterij, paperclip of schoteltje (of een basisvorm zoals een rondje of driehoek). Sla het plaatje op en voeg hem toe aan je Jamboard. Plak hem er net zo vaak in als je aantal deelnemers; iedereen krijgt een eigen afbeelding om mee te werken! De opdracht: creëer door te tekenen iets nieuws met dit voorwerp: een ander voorwerp of een scenario. Laat je fantasie de vrije loop! Een super leuke, inspirerende oefening en goede warm-up voor wanneer je wilt gaan brainstormen. Veel plezier!

Welke digitale (visuele) werkvormen gebruik jij? Ik hoor het graag 😃.

Meer weten over online samenwerken en digitale werkvormen? Neem contact met me op!
Ik faciliteer met veel plezier online (inspiratie of werk) sessies en denk graag met jou mee. Ik heb inmiddels een bult aan online (creatieve) werkvormen verzameld waarmee ik je kan inspireren!


Geef een reactie